Sara Hildénin taidemuseo

2020 TAMPERE
Yleinen arkkitehtuurikilpailu
CUMO

Kaupunkirakenteellinen ratkaisu                   

Kaupunkirakenteellinen ratkaisu perustuu kahteen päällekkäiseen kattorakenteeseen, joista alempi on käännetty ylösalaisin välipohjaksi. Nämä katot jatkavat ympäröivän historiallisen Finlaysonin teollisuusalueen mittakaavaltaan suurten rakennusten aumakattoisia kattomuotoja. Kattorakenteet tukeutuvat ensimmäisessä kerroksessa olevien pienten punatiilisten kappaleiden päälle, jotka kuvastavat Finlaysonin aluetta miniatyyrikoossa. Varsinainen näyttelytila muodostuu näiden kahden katon väliin jäävästä vapaasti virtaavasta välitilasta.

Rakennuksen huolto on järjestetty Finlaysoninkadun kilpailualueen eteläpuolisen osan puolelta, mikä keventää ja mahdollistaa Wilhelm von Nottbeckin puiston visuaalisen yhteyden museon ensimmäisen kerroksen läpi Finlaysonin kadulle.

Toiminnallinen ratkaisu

Finlaysoninkadun pohjoispuolella ensimmäisen kerroksen muodostavat mittakaavaltaan pieniin massoihin jaettu punatiilisten kappaleiden ja niitä yhdistävien lasiseinäisten tilojen kompositio. Näitä tiloja ovat aula, kahvila, museokauppa, monitoimitila sekä työpajatila. Pääsisäänkäynti on Finlaysoninkadun puolella ja niiden vieressä suojatussa tilassa polkupyöräpysäköinti. Kahvila voi kesäaikaan laajeta katetussa tilassa ulos Wilhelm von Nottbeckin puiston puolelle. Finlaysoninkadulta avautuu punatiilisten kappaleiden rajaamia näkymiä puistoon.

Kilpailualueen Finlaysoninkadun eteläpuolinen osa on hyödynnetty museon huollolle. Näin huolto ei häiritse yleisöliikennettä toiminnallisesti eikä massallisesti kadun puiston puolella. Teoksia kuljettavat autot hyödyntävät vanhojen rakennusten tehtaanmyymälän ja tehtaan pääkonttorin välistä katettavaa katutilaa. Teokset käsitellään kahdessa kerroksessa päällekkäin ja nostetaan tavarahissillä suoraan toisen kerroksen näyttelytilaan, joka ylettyy Finlaysonin kadun yli sen eteläpuolelle.

Varsinainen näyttelytila sijaitsee toisessa kerroksessa aumojen välissä kiertävänä tilana, jossa näkymät virtaavat läpi Finlaysoninkadun ja Wilhelm von Nottbeckin puiston välillä. Tiloja voidaan lisäksi säädellä ja jakaa tarvittaessa umpinaisiksi huoneiksi tarpeen mukaan liukuseinien avulla. Toisen kerroksen katto ulottuu pohjoisen ja lännen puolella pitkiksi räystäiksi, jotka estävät haitallisen valon pääsyn näyttelytilaan. Perusnäyttelytilan huonekorkeus on neljä metriä, lisäksi rakenteiden väleihin voidaan luoda tarpeellinen määrä korkeampia tiloja.

Rakenteellinen ratkaisu

Ensimmäisen kerroksen betonirunkoiset punatiilikappaleet toimivat välipohjan ”käännetyn katon” kannattajina. Toisessa kerroksessa kiinteät jakoseinät seuraavat alemman kerroksen kappaleiden muotoja ja muodostavat kantavan rakenteen yläpohjalle. Toisen kerroksen lattia ja yläpohja ovat teräsristikkorakenteisia arinarakenteita, jotka sallivat pitkiä ulokkeita. Tekniikka kuljetetaan ristikkorakenteiden sisällä. Ilmastointi toteutetaan syrjäyttävänä suoraan välipohjan kautta.

Materiaalit

Vesikatto ja välipohjan alapinta ovat kuparia. Ensimmäisen kerroksen julkisivut ovat mahdollisuuksien mukaan kierrätettyjä tai käsinlyötyjä punatiilipintoja. Ulkolasiseinät ovat SG- lasijäykisteisiä lasirakenteita.