Hietasaaren siirtolapuutarha

tilaaja Oulun kaupunki, 2019
Havainnekuva, Solukko

Oulun kaupungille tehty selvitys Hietasaareen rakentuvan siirtolapuutarhan mahdollisista mökkityypeistä ja visuaalisesta ilmeestä. Mökkien pinta-ala on 40m² ja palstoja tutkimusalueelle on sijoitettu 30 kpl.

Vaihtoehto 1 nimettiin Solukoksi, sillä alueen palstojen muoto on saanut inspiraationsa lehden solukosta. 5-kulmaisen palstan mökkityypiksi muodostui korkeaharjainen malli, joka mahdollistaa myös parven. Näin neliöt saadaan tehokkaaseen käyttöön ja harjalinjan käännöllä syntyy mökkityypistä erilaisia variaatioita. Yleisilmeeltään avoimet pihapiirit muodostavat siirtolapuutarhan, jossa korostuvat sosiaalisuus ja yhteisöllisyys. Palstojen koko vaihtelee 250-280m² ja autopaikkoja on 30 kpl.

Vaihtoehto 2 puolestaan muistuttaa Raitamattoa. Aluetta halkoo säilytettävien puiden mukaan pykältävä kävelyreitti ja palstat jakautuvat pitkinä suorakaiteina sen molemmin puolin. Malli on tehokas ja palstan muoto palvelee hyvin viljelyä. Kunkin palstan mökki rajautuu päädyistään kiinni palstan reunoihin, mutta mökin sijoitus palstalla on vapaasti valittavissa. Näin piha- ja terassialueista muodostuu yksityisempiä. Palstojen koko on 300m² ja autopaikkoja on 35 kpl.