Tampereen taidemuseon laajennus

2017 TAMPERE
TAIDEMUSEON ALUEEN SEKÄ PYYNIKINTORIN YLEINEN KANSAINVÄLINEN SUUNNITTELUKILPAILU

Ehdotuksessa taidemuseon piha ja kattomaailma toteutuvat puistomaisena ulkonäyttelyalueena kaikille kaupunkilaisille. Museopuiston ulkonäyttelyalueet toimivat matalan kynnyksen houkuttimena tutustua laajemmin kulloiseenkin näyttelyyn. Museon laajennus on painettu maan alle Makasiininkadun, Heinätorin ja Pyynikintorin suunnista. Maanalaiset tilat yhdistyvät suoraan vanhaan museoon ja tämän aiempaan laajentumaan. Vanhan museorakennuksen arvokas asema kaupunkirakenteessa säilyy. Puistosta erottuvat vain ylös nousevat, harkitusti valoa hakevat paviljongit, jotka työntyvät kohti Pirkankatua vanhan museokorttelin koordinaatistossa.

Pääsisäänkäyntipiha leikataan kerrosta alemmaksi. Näin museon laajennus ja uusi pääsisäänkäynti aukeavat voimakkaasti kaupungin keskustan suuntaan Pirkankadulle. Pääsisäänkäynnin yläpuolella on suuri led-matriisi mediaseinä, joka on helposti ohjelmoitavissa eri mainostarkoituksiin ja tulevien ohjelmistojen esittelyyn, myös liikkuvaan kuvaan. Alas laskettu sisäänkäyntipiha toimii myös ravintolan kesäterassina ja veistospuistona sekä vaimentaa vilkkaan Pirkankadun liikennemelua. Pirkankadun reunan laajaan rinnekolmioon istutetaan näyttävä koristeheinäistutus. Pirkankadun puusto säilytetään.

Coren kattorakenteen maanpintaa on korotettu ja sen päälle vanhan pihapiirin kohdalle istutetaan uusia vaahteroita vanhojen pihapuiden muistumana.
Pirkankadun toiselle puolelle Pyynikintorin kulmaan rakennetaan entisen huoltoaseman paikalle korkea hybridirakennus vahvistamaan yhdessä museon kanssa paikan merkittävää roolia osana kaupungin kasvavaa keskustaa. Heinätori kulmaan Ilomäentien päätteeksi on sijoitettu Pirkankatua täydentävä uusi lamellirakennusmassa, joka kuitenkin säilyttää heinätorin tilallisesti. Puutarhankadun ja Amurinkujan kulma täydennetään ympäröivien rakennusten suuruisella rakennusmassalla.