As Oy Åströmin Ranta

2015 Asuinkerrostalo Kasarmintie 7, Oulu
Rakennuttaja Hartela-Forum Oy, 2016 kem2

Kanavan varrelle rakentuva Lasaretinväylän alue sijaitsee Oulun keskustassa Hupisaarten puiston välittömässä läheisyydessä. As Oy Åströmin Ranta Oulu on ensimmäinen neljästä Oulun teollista historiaa henkivälle alueelle rakennettavasta asuinkerrostalosta. Kanavan rantaan sijoittuvat kolme taloa, Åströmin Ranta, Piha ja Puisto, ovat 4-6 kerroksisia pistetaloja, ja Åströmin Raitti Kasarmintien varressa on 5-kerroksinen yhden portaan lamellitalo. Alueella oleviin vanhoihin rakennuksiin saneerataan mm. palvelukoti ja monipuolisia kulttuurialan toimitiloja. Aiemmin järjestetyn tontinluovutuskilpailun perusteella laadittu asemakaava määritteli selkeästi mm. korttelin rakennusalueiden rajat, rakennusoikeudet ja kerrosluvut.

Talot on sijoitettu tiiviisti korttelia pohjois-eteläsuunnassa halkovan piharaitin varteen. Pihakansi on suunniteltu viereisen Oulun Taidemuseon innoittamana suureksi värilliseksi taideteokseksi taiteilija Moosa Myllykankaan suunnitelman mukaisesti. Oulun kaupunki sai aikoinaan sähkökatuvalot toisena Suomessa. Valaistus sai sähkövirran Åströmin tehdasalueen voimalasta. Pihan kuviointi ja rakennusten väliin pingotettuihin vaijereihin ripustetut valaisimet viittaavat tähän alueen teolliseen historiaan. Pihakansi on oleskelutilaa, ja sillä on sallittu ainoastaan huolto-, palo- ja pelastusajo. Autopaikat ovat pysäköintilaitoksessa pihakannen alla, mistä on hissiyhteys suoraan talojen kerroksiin. Asuinkorttelin ja Lasaretinväylän väliin rakennetaan yleinen kevyen liikenteen rantareitti. Hankkeeseen kuuluu myös puiston uudistaminen ja näkymien avartaminen kanavan vastarannalla Hupisaarten puolella.

Alueen vanhat rakennukset edustavat arkkitehtuuria, jolle on tyypillistä voimakkaat kattomuodot ja muuratut tai rapatut julkisivut. Uudet talot noudattavat paikan henkeä. Myös asemakaava edellytti julkisivuissa punatiilen käyttöä vaalean rappauksen ohella. Kanavanvarren rakennusten päätyjä kehystävät poltetulla kattotiilellä verhotut harjakatot ja talojen pitkät julkisivut jatkavat olemassaolevan rakennuskannan muoto- ja materiaalimaailmaa modernilla tavalla. Kaakkois- ja luoteisjulkisivujen materiaalina on vaalea rappaus. Rakennuksen teräsbetonirunko välipohjineen on kokonaan paikallavalettu. Rakenne on tiivis ja sillä on hyvät äänieristysominaisuudet.

Asunto Oy Åströmin Rannassa on 18 asuntoa, joiden koko vaihtelee 35 m2 yksiöstä viiden huoneen ja keittiön kaksikerroksiseen 160 m2 terassiasuntoon, valtaosan asunnoista ollessa kolmioita. Kaikkien asuntojen pohjaratkaisu tarjoaa näkymät puiston ja kanavan suuntaan. Asuntojen parvekkeet ja terassit ovat liitettävissä huonetiloihin avaamalla lattiasta kattoon ulottuvat lasiliukuseinät. Lasiseinät muodostavat huonetiloihin työntyviä lasinurkkia, mikä lisää tilojen visuaalista jatkuvuutta. Paritalomaisesti kahteen ylimpään kerrokseen sijoittuvat terassiasunnot tarjoavat mahdollisuuden pientalomaiseen keskusta-asumiseen veden ja puiston äärellä. Asuntojen oleskelutiloista ja terasseilta avautuu moniulotteiset näkymät lähiympäristön historiallisiin kortteleihin sekä kauemmas Hupisaarten yli Oulujoen suistoon ja kesäisen auringonlaskun suuntaan. Osassa kanavan puolen asunnoista on lisävarusteena takka.

Kerrosala: 2016 m2, tilavuus autohalli mukaan lukien 11976 m3.